Dålig i magen?

Hur vet jag att min häst är sur i magen?
Vi fick ju höra väldigt mycket bra saker igår när vi hade Equiterapeuten här, så jag tänkte dela med mej lite!
Hästar har väldigt liten magsäck jämfört med andra djur. Deras mage rymmer bara 17L och därför ska hästen ju äta lite och ofta. Annars lagras maten på "väggen" vilket gör att magsäcken blir ännu  mindre. Hästar ska inte äta kokt, eller kemiskt tilllagat foder, tex pelleterat foder. Har du KRAFFTs foder till din häst, så kan du ju testa bita på en, eller lägga de i vatten och se hur mkt det löses upp. Det är otroligt hårt och jobbit för hästen att smälta. Den hinner därför inte ta upp så mkt näring som den behöver och får den för mkt så lagras även detta på tarmväggarna=inte bra. Betfor, är väldigt surt, som ni kanske vet. Det har igentligen för lågt PH värde för att vara bra för hästen, vilket gör att magen lätt blir sur -som Maias var- om man ger för mkt. Den ska ha MAX 2dl betfor/dag. Låter lite, men är fullt tillräckligt. Även hösilage har för lågt PH-värde, peciellt om det är blött. Får hästen både för mkt betfor och blött hösilage, blir det ju katastrof, som det blev med Maia.
Kortfattat: Hästens Matsäck är 17L, ska äta lite med ofta.
Ge inte din häst hårt pelleterat foder. 2dl betfor/dag max. Helst ej blött Hösilage, blir för lågt PH-värde för tarmarna.
Teckan på att din häst har sur mage.
Styva "morrhår"
Ni vet dom hårstråna som hästarna har under hakan. De hänger ihop med magen, fråga mej inte på vilket sätt. Men är de styva, så kan det vara ett täcken på att hästen är sur i magen.

Hårrand under magen
Många tror att den där pälsen som är längre under magen hör till vinterpälsen, men det gör den alltså inte.
Längre hårstrån som sticker ut från pälsen
Även detta kan vara ett tecken.
Så gå ut och kolla om din häst/ponny har några av tecknena? Har den de är dent kanske läge att dra ner på betforn, eller byta foder ;)
Minesyl är et superbra näringstillskott med allt det där extre som behövs. Vi har precis köpt det, och hästarna tycker att det är jättegott! Finns att köpa HÄR. På den hemsidan kan man även köpa massa andra tillskottsfoder. Tex för svåra brunster som vi har till Maia!
Hoppas ni lärde er något nu! ;)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0